Per confirmar
Curs intensiu de dansa amb l'Andrés Corchero
Corchero

Body Weather (climatologia corporal) és una pràctica integral exhaustiva d’entrenament i actuació que investiga les interseccions del cos i el seu entorn. Proporciona un entrenament físic fonamental per qualsevol ballarí, actor o performer, o per a qualsevol persona no professional que vulgui conèixer el seu cos en profunditat, posant especial èmfasi en l’articulació física i els patrons individuals de moviment. Aquest entrenament exigeix al participant una revisió completa del cos i el moviment en diferents i canviants entorns. No hi han requisits previs per realitzar-lo.

Des que naixem, el nostre cos és una entitat en constant canvi. De manera natural, en els primers anys de la nostra vida, vam rebre informació a través dels nostres sentits més bàsics. Els canvis climàtics externs, els ritmes interns, el temps biològic i el sentit del temps real, etc… Tota aquesta informació queda gravada en la nostra memòria corporal i al llarg dels anys ens anem oblidant, i l’anem perdent.

Descripció del curs

Estar a l’escolta de manera global, amb els sentits i els porus de la pell oberts, i amb sensibilitat, significa parar atenció a nosaltres, als altres i al nostre entorn. Repetir un entrenament corporal ens brinda l’oportunitat de conèixer els diferents aspectes de la nostra estructura i naturalesa corporal: els ossos, els músculs, els nervis i també la ment i les sensacions. Reexaminar els nostres patrons de moviment, escoltar el món exterior des de la nostra pell, re-aprendre com i què produeix el moviment i en definitiva entendre el cos com una entitat global composta per moltes parts independents, és l’objectiu.

En aquest taller ens acostarem breument a l’entrenament regular que faig i que ensenyo regularment des de 1986. Un entrenament personalitzat que s’inspira en el Body Weather Laboratory de Tòquio creat per Min Tanaka, mestre i ballarí de dansa butoh el 1973, amb el qual m’he format.

El taller es composa de 3 parts:

1. El que anomenem “MB” (mind and body, muscles and bones en anglès / ment i cos, músculs i ossos): entrenament rigorós que busca un equilibri entre la ment i el cos, els músculs i els ossos a través de la dinàmica i el ritme. Pas a pas, els moviments es construeixen orgànicament demanant cada vegada més complexitat, més atenció i escolta, especialment quan dos o més moviments oposats s’han de fer simultàniament. Els hàbits i les maneres de fer de cadascun apareixeran. Les observarem, investigarem i ampliarem els límits. Parlant amb les articulacions i els músculs, amb moviments molt petits, portant la consciència a la fibra muscular el cos modificarà la gravetat i ballarà. És un treball energètic, dinàmic i rítmic de moviment que es realitza amb música i que apunta cap a l’observació de la sensibilitat cinestèsica i el potencial de la coordinació del cos en moviment, fent un especial èmfasi en la relació ment i cos; alhora que desenvolupa la força, la resistència, la flexibilitat i la connexió amb la terra.

2. La manipulació: sèrie d’estiraments i relaxació específica amb consciència de la respiració i l’alineació. Realitzada en parelles i també individualment, intercanviant rols actius i passius. Habitant el cos de l’altre i deixant entrar l’entorn en el nostre. Interioritzant l’exterior. Més enllà de ser un estirament entre dues persones, planteja una relació on deixar-se en mans de l’altre per tal d’arribar a llocs on no arribaríem sols. Es realitza amb una respiració profunda on la parella ens pressiona i estira diverses parts del cos. Es treballa des de la pell, les fàscies, la musculatura i les articulacions, i la parella ens ajuda a través de la respiració i el ritme a travessar els nostres límits.

3. L’exploració: dissenyat per afinar el focus i desenvolupar el que entenem vulgarment per l’expressió a través del cos. El treball engloba un entrenament sensitiu i el descobriment del moviment a través d’imatges. Moviment a través de la imatge corporal, sempre buscant l’autèntica flama i l’origen de la imatge. No com a forma fixa sinó com una existència que es manté sempre en moviment i segueix buscant i buscant. Múltiples exercicis per desenvolupar la sensibilitat, l’escolta i la imaginació. Exercicis de percepció i treball en solitari i en parella. També hi ha un treball de deixar-se moure per l’altre, de treballs amb els ulls tancats per accedir a una escolta més precisa, i d’estudi del temps, tant el temps interior com l’exterior.

Andrés Corchero

Ballarí y coreògraf.
Explorador incansable dels llenguatges del cos i la dansa, el 1985 coneix la dansa Butoh. Viatja a Tòquio, on estudia i treballa amb Kazuoh Ohno i Min Tanaka, mestres reconeguts mundialment. De 1986 a 1995 balla amb Mai-Juku, companyia de dansa dirigida per Min Tanaka. En la seva llarga trajectòria destaquen les col·laboracions amb artistes de diferents disciplines, entre d’altres: Feliu Formosa, poeta amb qui col·labora des del 1990; Rosa Muñoz, amb qui funda la companyia Raravis i amb qui durant anys desenvolupa un intens treball de creació i formació.

Ha col·laborat amb els músics Agustí Fernández i Joan Saura, dues figures importants al món de la improvisació i la música; amb Miguel Poveda i Silvia Pérez Cruz; amb la companyia de dansa Mal Pelo i Àngels Margarit; i amb Hisako Horikawa i Oguri, aquest últim ballarí japonès amb el que col·labora estretament des del 2012. Fa més de 35 anys que alterna la seva feina com a creador amb la de pedagog. Ha impartit classes i dirigit tallers arreu del món i des del 2005 és professor a l’Institut del Teatre de Barcelona.

Premi de la crítica 2021 al millor Solo de Dansa per l’espectacle “Absències”
Premi Nacional de Dansa de Catalunya 2003. Per la seva trajectòria artística i per l’espectacle “El bufó sota la tempesta” en col·laboració amb el poeta Feliu Formosa.
Premi Aplaudiment 2001- Premi FAD Sebastià Gasch de les Arts Escèniques, conjuntament amb Agustí Fernández, per l’espectacle “A modo de esperanza”
Premi “Al pas de la Tarda 92” de Ràdio Nacional d’Espanya pels seus espectacles multidisciplinars conjuntament amb Feliu Formosa.

Informació pràctica

Dates:

Per confirmar

Horaris:

Divendres 16h-20h
Dissabte 10h-14h i de 15h – 19h

Preu:

Per confirmar

El curs s’imparteix al Centre Moveo

C/ Joan d’Àustria, 95-97, 1r 3a
08018 Barcelona

Marina (L1) o Bogatell (L4)

Descomptes

– 15% de descompte si et matricules fins a un mes abans de la data d’inici de curs.

– 10% de descompte amb el Carnet Jove, el Carnet de Biblioteques de la Diputació de Barcelona o si ets estudiant d’arts escèniques. Aquest descompte inclou qualsevol carnet afiliat amb el European Your Card.

– 15% de descompte permanent per estudiants i dels cursos regulars de Moveo.

– 15% de descompte per a estudiants i docents de l’ACET (Associació Catalana d’Ensenyaments Teatrals).

Si vols aprofitar algun dels nostres descomptes
contacta amb nosaltres i t’indicarem com fer-ho

– Descomptes no acumulables –

Inscripcions

Slide
TRIA COM INSCRIURE'T AL CURS

- Realizando la matrícula online.

- Realizando la matrícula online.

Realitzant la matrícula en línia. ->

Venint al Centre Moveo
de dilluns a divendres de 10 a 13h.

Escrivint-nos a info@moveo.cat

Més cursos Moveo