MOVEO participa en el projecte europeu “Make a Move”

make a move moveo europa creativa

Europa aconsegueix una incubadora d’arts: El projecte teatral internacional “Make a Move”

 

L’excitant projecte internacional “Make a Move” es va presentar en el RiHub Cultural Centre de Rijeka el passat divendres 19 d’octubre. “Make a Move” és una Incubadora d’Arts per al teatre europeu no institucionalitzat que agruparà artistes i organitzacions teatrals no institucionalitzades de Croàcia, Irlanda, Espanya i Romania. “Make a Move” és un projecte co-finançat pel programa Europa Creativa de la Unió Europa, a través de la línia de projectes a petita escala (200.000€).

 

Aquest ambient innovador donarà als i les artistes teatrals l’oportunitat de desenvolupar les seves habilitats artístiques i professionals i fer créixer els seus projectes de produccions des de l’estadi d’idees creatives a diferents etapes de producció.

L’objectiu del projecte “Make a Move” és contribuir a la revitalització del teatre europeu, una de les formes menys populars d’art a Europa, mobilitzant el potencial creatiu i innovador inutilitzat de les pràctiques teatrals no institucionalitzades, com el teatre físic, el mim corporal i el teatre d’improvisació.

Ivana Peranić, la directora artística de l’organització artística KRILA, va afirmar que la meta d’aquest projecte és nodrir i proveir d’oportunitats per al desenvolupament del sector del teatre independent, fent confluir l’experiència compartida i els recursos dels i les artistes de Rijeka i dels seus col·laboradors, el Galway Theater Festival d’Irlanda, The Institute of Arts de Barcelona i la University of Arts Targu-Mures de Romania.

Els trets importants d’aquesta cooperació són i) l’ús de l’inexplorat potencial creatiu de les pràctiques de teatre no institucionalitzades, ii) aconseguir una millor visibilitat i reconeixement per a aquestes pràctiques fora de les esferes teatrals, i iii) la popularització del teatre contemporani en un nivell local i internacional. Peranić va agrair a la ciutat de Rijeka i Rijeka 2020 pel seu suport i assessorament en el desenvolupament, escriptura i presentació del projecte.

En nom de Rijeka 2020, Jelena Milić va presentar el projecte “Kitchen”, que és part del projecte “Rijeka European Capital of Culture 2020”, remarcant que KRILA és un dels col·laboradors del programa “Kitchen” de l’escena local independent, i que certament participaran en el programa d’activitats d’aquest projecte cultural el 2020. Dins el programa “Kitchen”, KRILA ja està implementant el projecte “Unreal cities”, que es basa en la connexió d’artistes teatrals internacionals independents per tal de transformar les àrees urbanes de les ciutats europees.

L’èxit assolit amb el projecte “Make a Move” també va ser destacat per Ivan Šarar, cap del Departament de Cultura de la Ciutat de Rijeka, que va afirmar que “Make a Move” és un dels pocs projectes d’aquesta escala desenvolupat per una organització no governamental a Rijeka.

A la presentació del projecte també hi van assistir membres de les organitzacions col·laboradores que van presentar el seu treball. Particularment interessant és la relació amb el Galway Theatre Festival d’Irlanda, la productora del qual, Máiréad Ní Chróinín, va destacat el fet que Rijeka i Galway, dues capitals culturals el 2020, connectaran a través de creativitat comuna a l’escenari i treballaran per promoure el valor de les pràctiques teatrals contemporànies no institucionalitzades. Galway pot, com Rijeka, estar orgullosa de la seva rica tradició marina i teatral i de les prominents comunitats de minories nacionals, i aquesta connexió serà emfasitzada pel fet que “Make a Move” s’inclourà en els programes de Capital Cultural tant de Rijeka com de Galway. La participació de Galway al projecte és una incubadora artística, que es desenvoluparà durant l’abril del proper any, que es centrarà en l’ús de la tecnologia digital en les pràctiques escèniques no institucionalitzades i en el desenvolupament de nous models de màrqueting i comunicació per a les organitzacions artístiques no institucionals.

La incubadora d’art a Rijeka tindrà lloc el setembre del proper any, durant la qual el work-in-progrss de les performances es presentarà al públic general.

Eugen Pasereanu, professor de la University of Arts in Târgu Mureş, va emfasitzar la importància de relacionar les pràctiques teatrals no institucionalitzades amb la investigació i el treball acadèmic. Per aquest motiu, el projecte aprofitarà l’experiència de la University of Arts in Târgu Mureş per a la tercera incubadora artística per al desembre del proper any. Els i les participants del projecte tindran la oportunitat de visitar i formar-se a Targu Mureş. Una ciutat bilingüe al centre de Romania que és destacable per la seva naturalesa multicultural, tenint quasi la mateixa quantitat de ciutadans i ciutadanes romanesos i hongaresos.

Les entitats col·laboradores i associades del projecte “Make a Move” també visitaran i treballaran a Sitges, a 35km de Barcelona. Armando Rotondi, project manager de l’Institute of Arts de Barcelona va emfasitzar que els beneficis del desenvolupament comú a escala internacional resultaran d’intercanviar i entrellaçar coneixement i experiències, especialment mentre s’analitza el teatre contemporani institucional i no institucional existent i desenvolupant una metodologia per atraure noves audiències.

A més dels col·laboradors abans mencionats, associacions i organitzacions artístiques d’Oslo, Montpellier, París, Graz i Barcelona també participaran en les activitats del projecte com a col·laboradores associades.

Durant els propers vint mesos un grup principal de 10 artistes d’arreu d’Europa tindran l’oportunitat de participar en les incubadores de Rijeka, Galway i Târgu Mureș. Addicionalment, 30 artistes participaran com a artistes regionals/locals, 10 a cada incubadora.

D’acord amb Ivana Peranić, el nom “Make a Move” està inspirat en un graffiti dels carrers de Rijeka que va capturar perfectament l’essència de la idea projecte: un grup d’artistes que es basen en el moviment decidint-se a prendre part per canviar les capacitats del sector del teatre no institucionalitzat per evolucionar i portar el teatre més a prop de la societat contemporània.

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.