Quin gest necessitem avui?

EL PROJECTE

“Quin gest necessitem avui?” és un projecte artístic internacional, digital i social que convida a la participació d’habitants de totes les edats de Barcelona. El projecte es proposa treballar sobre la pregunta de quin gest necessitem avui en relació a les circumstàncies de separació i distanciament que estem vivint des de l’inici de la pandèmia. Si bé és cert que les persones no podem viatjar i trobar-nos ara, les idees, necessitats, i gestos sí que es poden intercanviar. L’intercanvi és el punt central d’aquest treball. Intercanvi i transformació.

Es centra, per una banda, en un treball relacional a partir del gest com a punt de partida i del moviment com a eina a través de tallers amb col·lectius no-professionals, criatures, joves i gent gran, i, per altra banda, un treball de creació a partir de la recopilació de gestos proposats per aquests col·lectius. Aquesta recopilació després es traspassarà a una plataforma digital i servirà per crear un vídeo-dansa per part de tres companyies professionals.

ETAPES DEL PROJECTE

1. Juny – Setembre 2021: Intercanvi d’experiències. Les tres companyies es troben per tal de compartir experiències prèvies i fer el traspàs necessari per a desenvolupar el projecte en cada territori.
2. Setembre – Desembre 2021: Espais de trobada i intercanvi de gestos. Es realitzaran tallers amb diferents grups i col·lectius, on treballarem com es dona un gest, com es rep, com transmet una emoció, com es transforma en contingut artístic. També serà el moment de començar una recerca de gestos on convidarem a les persones participants i afins als tallers a participar a partir de la donació de gestos que responguin a al pregunta “Quin gest necessitem avui?”.
3. Gener – Abril 2022: Creació del vídeo-dansa. A partir de la recopilació i selecció dels gestos rebuts en els tres territoris, les companyies construiran un espectacle de vídeo-dansa.

El resultat serà projectat simultàniament en els tres territoris, en els espais de les entitats col·laboradores.

LES COMPANYIES

CIA MOVEO

La Cia Moveo neix el 2005, col·laborant des dels seus inicis amb artistes locals i internacionals. Els seus espectacles han girat a festivals internacionals de renom en indrets com Anglaterra, Bèlgica, Corea del Sud, Croàcia, Escòcia, Espanya, França, Holanda, Hongria, Israel, Itàlia, Lituània, Polònia, Portugal, Puerto Rico, Romania o Suïssa. També han dirigit projectes artístics i pedagògics per a entitats i festivals com Dies de Dansa, festival GREC de Barcelona, la Universitat de Barcelona, Edimburg Festival Fringe, Central School of Speech and Drama de Londres, el Festival Internacional de Teatro Físico y Gestual de Xile, la University of Applied Sciences de Finlàndia o el Conservatori Popular de Ginebra.

L’enfoc multidisciplinari i multicultural de la companyia li permet crear un treball que afavoreix la col·laboració entre artistes de diferents disciplines. Els premis més recents que ha rebut són el Premi Moritz FiraTàrrega a la Millor Estrena d’Arts de Carrer 2017 i el premi Dansacat a Millor Coreografia 2020. “Echoes” també ha estat nominat als Premis de la Crítica 2020.

La Cia Moveo forma part del Centre Moveo, des d’on es desenvolupen taller per a tot tipus de públics.

SAUF LE DIMANCHE

Emilie i Marie són ballarines i coreògrafes de la companyia Sauf le dimanche des de 2016. Es van formar en gran part amb Nadin Beaulieu després de descobrir
la tècnica d’Erick Hawkins i la improvisació. També han format part de nombroses companyies de treball dins l’espai públic. Aquesta base comuna els ha permès desenvolupar Sauf le dimanche després d’anys afinant el sentit que donen al moviment i els llocs on volen portar la dansa.

En aquesta darrera etapa, ofereixen els seus espectacles en llocs públics i comuns. Cada indret és únic i mereix ser observat i analitzat abans d’iniciar el moviment. Aquesta forma de funcionar els ha permès conèixer una gran varietat de públics. Intervenint els espais públics amb els seus espectacles, Emilie i Marie estan permanentment en relació entre la dansa i el contacte directe amb el públic que busquen. Els seus espectacles sempre són obres híbrides, incloent tallers i discussions. El seu desig és aportar moviment, tant en el cos com a la ment.

MARIANTÒNIA OLIVER

La Cia Mariantònia Oliver desenvolupa un treball de creació de dansa contemporània des d’un accent experimental, multidisciplinar, en relació estreta amb el seu territori.

La companyia treballa a partir de 3 eixos: espectacles de creació de dansa contemporània per a un públic adult, una segona producció d’espectacle i de projecte pedagògic per a infants i adolescents, i un tercer treball de dinamització i de mediació per joves i gent gran, generant projectes de dansa col·lectiva i d’inserció social. La companyia es caracteritza pel seu aspecte multidisciplinar i el seu treball de creació tant per adults com amb infants al carrer, enriquint el treball amb
músiques originals i col·laboracions de diferents disciplines com imatge, còmic, poesia…

Per altra banda, Mariantònia Oliver dirigeix EIMA, un centre de creació i un festival a Maria de la Salut (Mallorca) i un espai d’educació i de creació d’arts escèniques.

ENTITATS DEL PROJECTE

Organitza

Projecte co-finançat per

Entitats col·laboradores

Optimized by Optimole